USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Tältä sivustolta löydät Lost In Kainuu Adventuren 2019 viime aikoina usein kysyttyjä kysymyksiä ja niihin vastauksia.

1. Vahtiiko kukaan tavaroitamme siis esim.pyöriä kun niitä ei tarvita? Tarviiko niitä siis lukoilla varustaa?

Silloin vahtii, kun on reittikirjaan merkattu, että pyörät jätetään jonkun tehtävän ajaksi yhteiseen paikoitustilaan…mutta mikäli näette esim. pyöräilyosuudella järkevämmäksi hakea jonkun rastin ilman pyörää, niin tuolloin toki ei ole vahtia paikalla 🙂

2. Ja onko uimaosuuksille pelastusliivejä?

Mahdollisissa uintitehtävissä järjestäjän puolelta tulee pelastusliivit. Mahdolliset kahlaus yms. tehtävät suoritetaan ilman pelastusliivejä.

3. Kilpailuvarusteista

– Onko seikkailun aikana oltava vaihtovaatteita mukana?

Kannattaa varata siis vaihtokamppeita seikkailupäivän ajalle, jotta mahdollisten vesistötehtävien jälkeen saa kuivaa päälle. Myös vaihtokengät voivat olla hyödylliset. Pakollisessa varustuksessa mainitut määrät lämpö/urheilukerraston paitoja pitää vähintään olla koko seikkailun ajan mukana. Ks. kilpailuohjeet ja varustelista.

– Millainen lamppu on riittävä seikkailuun?

Tämä koskee sarjoja Extremely Lost ja Lost. Pyörissä pitää olla pyörillä liikuttaessa hämärällä / pimeällä ajovalo sekä punainen takaheijastin/valo. Lost-sarjassa mahdollisiin jalkaisin ja pimeällä suoritettaviin tehtäviin suosittelemme joukkueen jäsenille yölamppuja joilla pystytään toimimaan pimeässä 6-8 tuntia. Extremely Lost -sarjassa (24 tunnin seikkailu) pitää pimeässä pystyä toimimaan ja seikkailemaan yhteensä 12 tuntia!, joten hyvä lamppu ja varaparistot / akut ovat välttämättömiä.

– Kannattaako märkäpukua kantaa mukana seikkailussa?

Märkäpukua ei kannattane kantaa mukana…vesistötehtävien mahdolliset uintiosiot ovat lyhyitä. Uimapuku sen sijaan kannattaa olla ja uimapukuhan saa olla juuri sellainen kuin jokainen itse haluaa.

4. Onko pakko osallistua köysikoulutukseen?

Suosittelemme erittäin vahvasti, että köysikoulutukseen osallistutaan varsinkin, jos ei ole yhtään köysikiipeilyä tai laskeutumista tehnyt aiemmin…emme kuitenkaan pakota tähän sillä perusteet käydään lävitse myös varsinaisen kilpailun suorituspaikalla.

5. Montako reittikarttaa on / joukkue?

Reittikarttoja on vain yksi / joukkue ja myös muita suunnistuskarttoja seikkailun varrella on vain yksi / joukkue ellei toimintapisteellä toisin määrätä. Extremely Lost -sarjan joukkueilla on mahdollista tilata ilmoittautumisen yhteydessä lisäkarttasetti.

6. Onko polkupyörän matkamittari sallittu apuväline (ei GPS:llä toimiva)?

Matkamittari on sallittu, jos tästä ei ole hyötyä suunnistamiseen.

7. Täytyykö puhelimen olla ns. perusmalli (ilman GPS:ää) vai riittääkö, ettei GPS ole päällä?

Riittää, että GPS on poiskytkettynä. Puhelin pitää olla koko seikkailun ajan päällä, jotta järjestäjä saa tarvittaessa joukkueeseen yhteyden.

8. Käykö cyclocross- tai hybridipyörä seikkailukisaan?

Seikkailun kaikkiin sarjoihin suosittelen maastopyörää…toki seikkailun pääsee lävitse cyclolla/hybridillä, mutta muutamilla pätkillä maastopyöräilyosuus on erittäin haastavaa.

9. Kysymys liittyen tapahtuman pyöräily/juoksuosuuksiin. Eli vuorotellaanko kisan aikana jatkuvasti juoksun ja pyöräilyn välillä, vai ennemminkin ensin pyöräillään, sitten juostaan ja loppu taas pyöräillään? Kysymys liittyy oikeastaan kenkävalintaan, eli kannattaako olla erikseen lukkopolkimet ja pyöräilykengät vai polkea juoksukengillä?

Seikkailun aikana juostaan-pyöräillään-juostaan-melotaan-pyöräillään-juostaan-uidaan-pyöräillään jne jne…eli koko kisan ajan on vuorottelua liikkumismuotojen välillä. Toki suurin osa matkasta tullaan pyörällä, mutta selkeää jakoa ei siis ole jonka voisi etukäteen jo sanoa, että aluksi juostaan sitten pyöräillään ja lopuksi juostaan. Kisaajilla on ollut vaihtelevia versioita siitä miten kenkiä valitaan, jotkut pyöräilevät lukkopolkimilla ja kantavat mukana vaihtokenkiä juoksuosuuksia varten, kun taas jotkut vetävät koko seikkailun juoksukengillä.

Itse tällä hetkellä seikkailisin siten, että polkisin pyöräilykengillä ja vaihtaisin sitten juoksuosuuksien eteen tullessa juoksukengät jalkaan tarvittaessa.

Viimeinen päätös jää joukkueen oman taktikoinnin varaan 🙂

10. Onko huolto- ja leirialueen keittoruoka mahdollista ostaa myös Lost-sarjalaisten? Entä A-Lost -sarjalaisten, jos A-Lost -joukkue saapuu jo perjantaina huolto- ja leirialueelle yöpymään? Onko keitto gluteeniton ja onko keitosta myös kasvisvaihtoehto?

Kaikkiin kysymyksiin vastauksena on kyllä. Kannattaa varata jo ilmoittautumisen yhteydessä etukäteen.

11. Onko lauantaiaamun Lost-sarjan aamupalalla gluteeniton ruokavaihtoehto? Onko myös A-Lost -joukkueen mahdollista varata lauantaiaamun aamupalaa, jos on tullut huolto- ja leirialueelle esimerkiksi pe-la yöksi?

Molempiin kysymyksiin vastaus on kyllä.

12. Onko lähtöpaikka ja Kivesvaaran Jättiläisenmaa lähekkäin toisiaan?

On lähekkäin…käytännössä lähtöpaikka on Kivesvaaran Jättiläisenmaassa.

13. Jos menemme Kivesvaaralle / Paltamoon to-pe yöksi, niin tarvitseeko meidän tulla käymään ennen kisaa ollenkaan Kajaanin kisakansliassa?

Ei tarvitse. Kisamateriaalin saa suoraan Jättiläisenmaan kisakansliasta. Muistakaa ilmoittaa järjestäjälle, että haette kisamateriaalin Jättiläisenmaan kisakansliasta. Kisamateriaali on jaossa myös Kajaanin kisakansliassa, niille joukkueille jotka ovat ilmoittaneet hakevansa materiaalin Kajaanin kisakansliasta. Katso tarkemmat aukioloajat Tapahtumainfo-sivulta.

14. Teimme ilmoittautumisen alussa varauksen ja otimme silloin siihen linja-auto kuljetuksen (sis.pyörä- ja varustekuljetukset) ennen kisaa Kajaani-Jättiläisenmaan ja kisan jälkeen Jättiläisenmaa-Kajaani. Jos olemme varanneet majoituksen Kivesvaaralta/Jättiläisenmaasta ja täten siis valmiiksi paikan päällä perjantaina pyöriemme ja varusteiden kanssa, niin eikö molemmat kuljetukset jää meidän osalta käyttämättä?

Kyllä tällöin näin käy, kun todennäköisesti saatte myös kyydin Jättiläisenmaasta pois päin, kun olette sinne päässeetkin omalla kyydillä 🙂

15. Saimme viime metreillä varmistettua oman kuskin, joten meillä ei ole tarvetta kuljetuksille.

OK. Tällöin kuljetusten hinnasta palautetaan 50%, jos peruminen on ilmoitettu 31.8. mennessä.

16. Seikkailun melonnasta yksi kysymys. Voiko melonnassa käyttää omaa kanoottia, liivejä ja meloja?

Tänä vuonna 2019 oman melontakaluston käyttäminen on kielletty. Melontakalusto sisältäen avokanootti, melat ja liivit tulee järjestäjän puolelta kokonaisuudessaan. HUOM! Tämä vastaus päivitetty sivuille 31.7.2019.

17. Voiko Extremely Lost ja Lost -sarjojen joukkue/kisamateriaalin noutaa vasta perjantaina 13.9. Kivesvaaran Jättiläisenmaan lähtöpaikalta?

Kyllä voi perjantaina klo 06.00 alkaen Jättiläisenmaan kisakansliasta, jos olette ilmoittaneet järjestäjälle, että haette kisamateriaalin Jättiläisenmaan kisakansliasta.

18. Onko varustesäkkien kuljetusta seikkailun lähtöpaikalta seikkailun huolto- ja leirialueelle tänä vuonna ollenkaan.

Ei ole, koska seikkailun lähtö- ja maalipaikka sijaitsee Jättiläisenmaassa. Myös huolto- ja leirialue sijaitsee lähtö- ja maalipaikan välittömässä läheisyydessä. Joukkueiden kaikki tavarat ovat koko seikkailun ajan joukkueen omalla paikalla huolto- ja leirialueella.

19. Voiko joukkueen leiripaikalla majoittua matkailuautolla?

Ei voi majoittua matkailuautolla, vaan majoittuminen on tapahduttava teltassa, laavussa, louteessa tms. muussa vastaavassa väliaikaisessa majoitteessa tai sitten järjestäjän tarjoamassa puolijoukkueteltan majoituspaikassa.

Seikkailukisan aikana kaikkien joukkueiden on hoidettava huolto sekä tavaroiden säilyttäminen huolto- ja leirialueen joukkuepaikalla seuraavina ajankohtina:
Extremely Lost ja Lost -sarjat: pe 13.9. klo 08.00 – la 14.9. klo 18.30
Almost Lost -sarja: la 14.9. klo 08.00 – la 14.9. klo 18.30

Toki seikkailuun osallistujat saavat Paltamon/Kivesvaaran lähialueella majoittua virallisilla leirintäalueilla muulloin kuin seikkailukilpailun aikana, mutta tällöin majoitus tulee varata erikseen alueen matkailuyrittäjiltä.

20. Olisiko mahdollista mennä Extremely Lost -sarja kahden hlön joukkueena?

On periaatteessa mahdollista, mutta tällöin sääntöjen mukaan kilpailun ulkopuolella…eli siis käytännössä tuloslistalla sitten sijoittuu kaikkien 3 hengen joukkueiden jälkeen.

Mut siis on mahdollista.

21. Olisiko mahdollista mennä Lost-sarjaan tai Almost Lost -sarjaan kolmen hlön joukkueena? Entä 4 hengen joukkueella?

3 hengen joukkueella on periaatteessa mahdollista, mutta tällöin sääntöjen mukaan kilpailun ulkopuolella…eli siis käytännössä tuloslistalla sitten sijoittuu kaikkien 2 hengen joukkueiden jälkeen.

4 hengen joukkueella Lost-sarjaan ja Almost Lost -sarjaan osallistuminen ei ole mahdollista, koska melontaosioissa yhteen kanoottiin ei mahdu kuin maksimissaan 3 henkilöä. Suosittelemme tässä tapauksessa, että ilmoitatte kaksi eri joukkuetta ko. sarjaan, kun voittehan te käytännössä tällöin seikkailla kuitenkin kilpailun lävitse yhdessä näin halutessanne.

22. Minkä verran tarvitaan erätaitoja kilpailun aikana?

Ei oikeastaan mitään erikoisia erätaitoja tarvita…perus retkeilyn taidot riittää eli suunnistus, tulenteko, selviytyminen ulkoilmassa vaihtelevissa keliolosuhteissa, ensiapu jne…

23. Voiko joukkue kisan aikana huoltaa ja säilyttää tavaroita kisakeskuksessa olevassa erillisessä majoituspaikassa eli mökissä tms.

Ei voi – eli ei ole sallittua.

Seikkailukisan aikana kaikkien joukkueiden on hoidettava huolto sekä tavaroiden säilyttäminen huolto- ja leirialueen joukkuepaikalla seuraavina ajankohtina:
Extremely Lost ja Lost -sarjat: pe 13.9. klo 08.00 – la 14.9. klo 18.30
Almost Lost -sarja: la 14.9. klo 08.00 – la 14.9. klo 18.30

24. Kysyisin sellaista, että voiko kaksi joukkuetta käyttää yhteistä huolto- ja leirialuetta kisan aikana?

Joukkueiden leiripaikat on käytännön järjestelyjen sekä turvallisuuden takia numeroitu ja rajattu huolto- ja leirialueelle sarjoittain ja joukkueittain. Toisin sanoen joukkueet eivät voi asemoida leiripaikkaa vierekkäin vaan leiripaikat tulee joukkuenumeron mukaiseen järjestykseen.

25. Osaatteko sanoa, että mitä sisältyy E-lostin 10€:n yölliseen kisan aikaiseen keittoruokaan? Onko 10€ pelkästä keitosta vai keitosta ja joistain muista tarjoiluista? Mistä?

Yölliseen keittoruokaan sisältyy: lihakeitto, ruisleipä, vaalea leipä, juusto, kinkku, margariini, mehu ja vesi.

26. Ja mitä huollossa on tarjolla niille jotka tätä 10€ keittoa eivät ennakkoon ota?

Perinteisiä huoltopistetarvikkeita eli urheilujuomaa, vettä, mehua, suolakurkkua, rusinaa tms. pikku purtavaa.

27. Extremely Lost -sarjan melonnasta kysymys. Saako keskipaikalla oleva joukkueen jäsen meloa omalla melalla.

Järjestävältä taholta on kaksi melaa joukkueen käytössä (sekä 3 kpl pelastusliivejä), joten ei pysty keskipaikkalainen meloa. Ja siis ei ole mahdollista/sallittua myöskään ottaa omaa melaa matkaan.

28. Onko melonta sellaisessa joessa/järvessä, jossa on mahdollista järkevästi käyttää hiilikuitumelaa?

Meiltä tulee järjestäjän puolelta kanootit ja melat…eli joukkueella käytössä yksi kanootti ja kaksi melaa. Eli E-Lost sarjassa yksi on ”vapaamatkustaja” / vaihtomies/nainen.

29. Onko kanootit 2-paikkaisia? Jos on niin onko niihin mahdollista vuokrata E-Lost -sarjaan kolmatta penkkiä? Minkä merkkisiä ja mallisia kanootit ovat? Tätä kysyn siksi, jos kanoottiin ei ole mahdollista saada kolmatta penkkiä niin voimme rakentaa jonkun helpon virityksen jos sitä satutaan tarvitsemaan kisassa.

Kanootit ovat 2 paikkaisia ja kolmatta penkkiä ei ole mahdollista vuokrata. Mut tuohon voi halutessaan puuhastella jonkun penkin/pehmusteen, jos haluaa.

30. Extremely Lost -sarjan pakollisissa henkilökohtaisessa vaatteissa on että jokaisella pitää olla mukana koko ajan mm. urheilukerraston paita, housut, takki, vaihtohousut, pipo ja hanskat. Lasketaanko jo päällä olevat vaatteet mukaan tähän määrään?

Päällä olevia vaatteita ei tähän lasketa. Tämä sen takia, että yöllä voi olla jopa pakkasta, rankkaa vesisadetta tai sitten joukkueen jäsen voi kastua tms, joten on äärimmäisen tärkeää, että tällöin tilanteen vaatiessa on mahdollista vaihtaa kuivat kamat päälle.

Katsokaa seikkailun pakollinen joukkue- ja henkilökohtainen varustelista tapahtumainfo-sivultamme.

31. Pakollisissa henkilökohtaisissa varusteissa sanotaan että mukana pitää olla uima-asu. Ajateltiin vetää reitti ihan samoissa kuteissa ilman mitään erityisiä uima-asuja. Mitä siis uima-asulla tarkoitetaan, käykö sellaiseksi ihan trikoot ja paita, vai mikä lasketaan uima-asuksi?

Uima-asu on liukuva käsite…jollekin se on alushousut/vaatteet tai ei niitäkään ja jollekin märkäpuku :)…eli sellainen asu millä suostuu itse uimaan.

32. Olemme tulossa Almost lost sarjaan ja koko tapahtuma on meille ensimmäinen.  muutama käytännön asia vielä mietityttää… Eli, kuinka usein huoltoalueella käydään kisan aikana. Tämä mietityttää lähinnä siksi, että kuinka suuren repun kanssa joutuu mahdollisesti juoksemaan? Ihan pieneen juoksureppuun ei kaikki pakolliset varusteet ja EVÄÄT mahdu. Vai onko kisa suunniteltu niin, että pienemmällä repulla pärjää ja reppua pääsee täydentämään useasti?

Emme voi paljastaa, että kuinka monta kertaa huoltoalueella käydään, joten kannattaa varautua siten, että voi säätää kantamuksia paikan päällä tarpeen mukaan. Periaatteessa kuitenkin koko ajan kisan aikana pitää tuo pakollinen varustus tulee olla mukana ellei reittikirjassa / ohjeissa ohjeisteta muuten.

33. Luovutaanko pyörästä ”kokonaan” missään vaiheessa?

Lähtökohtaisesti kerromme reittikirjassa, että millä kulkuvälineellä mikäkin osio kuljetaan ja kerromme myös pakolliset kulkutavat osioittain. Sellaisella osiossa, jossa liikkumistavaksi on määritelty esim. juoksu tai melonta tms, niin tuolloin ei tietenkään pyörän käyttö ole sallitua, mutta pyöräilyosuuksian sisällä pyörän käyttö / siitä luopuminen on joukkueen oman harkinnan takana…eli seikkailussa voi tulla paikkoja, jossa on hyötyä esim. jättää pyörät johonkin ja käydä porukalla rastilla leimaamassa tms. Tai sitten pyöräilyosuuden sisällä voi olla Quest-tehtäviä, joissa ohjeistetaan jättämään pyörä tehtävän lähtöpaikalle. Tuolloin, jos järjestäjä ohjeistaa jättämään pyörän esim. Quest-tehtävän lähtöpaikalle, niin tuolloin järjestäjä valvoo pyöriä. Kaikissa muissa tapauksissa pyörien jättäminen on joukkueen jäsenten omalla vastuulla. ks. UKK-sivun kysymys 9.

34. Katsoin, että karttoja on yksi/joukkue. Onko karttateline pyörään suositeltava/sallittu?

Jep…eli karttoja on yksi setti / joukkue. Karttateline pyörään on sallittu ja suositeltava lisäväline. Extremely Lost -sarjan joukkueilla on mahdollista tilata ilmoittautumisen yhtedessä lisäkarttasetti.

35. Onko Kainuun kisa (2019) siis nyt niin, että kun rastit on pisteytetty niin radan voi kiertää rogaining tyyliin, eli välistä voi jättää ja käydä mitä lystää ja kerätä pisteet haluamiltaan rasteilta?

Ei oo rogaining-tyyliin eli edelleenkin oikeassa reittikirjan ja reittikartan järjestyksessä eniten rasteja kerännyt joukkue sijoittuu parhaiten. Täysin identtiset radat kiertäneiden joukkueiden välisen paremmuuden ratkaisee suoritusaika. Pitää vielä tuo tarkentaa nyt tämän viikon kapukirjeeseen 🙂

36. Suunnitellaan tuossa ystävän kanssa osallistumista Almost Lost-sarjaan. Majoitusta lähialueelta on haastava löytää, joten siksi kysyisinkin, että onko perjantain ennakkoinfo pakollinen?

Ei ole pakollinen – lauantai-aamun kapteenien kokouksessa kerrotaan samat asiat ja viimeiset vinkit – perjantai-illan infossa ehkä enemmän semmoista yleisinfoa seikkailusta…Almost Lost -sarjan joukkueet voivat majoittua toki meidän huolto- ja leirialueella jo myös pe-la yön…eli jos haluaa telttailla 🙂

37. Jos noutaa kisamateriaalit Kajaanista, niin riittääkö, että on kapteenin kokoukseen mennessä paikalla lauantaiaamuna? 

Kyllä riittää…toki suosittelen, että on jo aiemmin paikalla, koska GPS-laite kannattaa käydä noutamassa kisakansliasta hyvissä ajoin sekä muutenkin, kun lähtöaamuna on paljon hässäkkää, niin suosittelen kisapaikalle saapumista viimeistään 1,5-2 h ennen lähtöä.

38. Tarvitsevatko kaikki siis huoltopaikan alueelta kisan ajaksi? Kaikkia varusteita ei siis kuljeteta mukana koko kisan aikaa?

Kyllä kaikki joukkueet sijoittavat kaikki seikkailussa tarvitsemansa tarvikkeensa joukkuenumeron mukaiselle huoltopaikalle huolto- ja leirialueelle. Kaikkia varusteita ei välttämättä tarvitse siis kuljettaa mukana koko kisan ajan. Koko kisan ajan pakollisena varustuksena kuljetettava materiaali ja varustus löytyy tapahtumainfo-sivun pakolliset ja suositellut varusteet -taulukosta. Suosittelen erittäin vahvasti tutustumaan tuohon listaukseen ennen seikkailua.